iOS 27.3, iPhone'a birçok yeni özellik ekliyor; ayrıca genel iCloud bağlantılarının işleyişini, zararlı içerik paylaşımını önlemeye yönelik olarak değiştiriyor. İşte ayrıntılar.
Yeni destek belgesi, Apple'ın iCloud genel bağlantılarını zararlı içerik açısından kontrol etme planını açıklıyor

Bu hafta Apple, Siri AI iyileştirmeleri, yeni Safari özellikleri, tamamen yenilenen Apple Health uygulaması ve daha fazlasını içeren ilk iOS 27.3 betasını yayımladı.
Apple'ın web sitesinde yeni yayımlanan bir destek belgesine göre iOS 27.3, macOS 27.3 ve diğer güncellemeler, iCloud genel bağlantılarının işleyişinde önemli bir değişiklik de içeriyor.
Apple şu anda iCloud üzerinden fotoğraf, dosya ve benzeri içerikleri paylaşırken iki temel seçenek sunuyor. İçerik "Seçtiğiniz kişiler" ile paylaşılabilir ya da "Bağlantıya sahip herkes" için çalışan genel bir bağlantı oluşturulabilir.
iOS 27.3 ve eşlik eden güncellemelerden itibaren "Bağlantıya sahip herkes" seçeneği, Apple tarafından zararlı içerik açısından kontrol edilmeye başlanacak.
Destek belgesine göre:
iCloud'da depolanan bir içerik paylaşıldığında, örneğin iCloud Fotoğraflar'daki bir fotoğraf veya iCloud Drive'daki bir dosya, öğeyi Bağlantı Paylaş veya Kopya Gönder seçeneklerinden biriyle paylaşabilirsiniz. Bağlantı Paylaş seçeneğini seçerseniz, öğeyi yalnızca davet ettiğiniz veya onayladığınız kişilerle paylaşan “Seçtiğiniz kişiler” ya da bağlantıyı elinde bulunduran herkesin erişebileceği “Bağlantıya sahip herkes” seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz; bu seçenek Apple'ı da kapsar. iOS, iPadOS, macOS ve visionOS'in 27.3 veya sonraki sürümlerinden itibaren “Bağlantıya sahip herkes” ile paylaşılan öğeler Apple tarafından zararlı içerik açısından kontrol edilecektir.
Apple, paylaşılan içeriği zararlı olarak işaretlerse, bu içeriği "istediği zaman taşıma, reddetme, değiştirme, kaldırma veya silme hakkını saklı tuttuğunu" belirtiyor.
Zararlı içerik yüklemeye çalışanlar için şirket, "Apple Hesabı'nıza yönelik işlem yapabilir; buna Apple Hesabı'nızı engelleme veya devre dışı bırakma, ilişkili e-posta adresi veya telefon numarasıyla yeni bir Apple Hesabı oluşturma yeteneğini engelleme ya da gerekirse kolluk kuvvetlerine bildirme dahil olabilir" ifadelerini kullanıyor.
Yukarıda belirtildiği gibi, "Bağlantıya sahip herkes" seçeneğini seçmek her zaman içeriği "bağlantıya sahip herkes, Apple dahil" erişilebilir kılıyordu. Çünkü bu genel bir bağlantıdır.
Şimdi değişen nokta ise Apple'ın bu genel bağlantıları zararlı içerik açısından kontrol etmeye başlayacağını açıklaması.
iCloud genel bağlantılarının kullanımına ilişkin görüşler ve bu değişikliğe dair değerlendirmeler merak konusu.
